Van bankkártyád? Ne félj használni!


A félelem legjobb ellenszere az információ: amit az online és a bankkártyás fizetésről tudni érdemes.

Lehet, hogy vannak ellenérzéseid az online, vagy a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban, de ezeket könnyen elmulaszthatod - tudd meg, mik jelenthetnek valódi veszélyt, és mire érdemes figyelni, hogy biztonsággal, szabadon használhasd a bankkártyádat.

Érintésmentesen, előre

Online rendeléseink előre fizetésével megspórolhatunk magunknak némi idegeskedést és szorongást: elérhetőek leszünk, amikor megérkezik a csomagunk? Lesz nálunk elegendő készpénz? Fog tudni visszaadni a futár?
Sokkal egyszerűbb, ha a rendelés leadásakor rendezzük az anyagiakat is - így a későbbiekben már csak ki kell várnunk, amíg megérkezik a megrendelésünk. Ráadásul nem kell olyan készpénzt a kezünkbe vennünk, amit ki tudja, ki mindenki, milyen kézzel fogott meg előtte… vagyis számos szempontból biztonságosabb az online fizetés, de még a futárnál lévő terminállal realizált bankkártyás fizetés is.

Fontos viszont, hogy biztosak lehessünk abban, az oldal, amin keresztül megosztjuk a kártyaadatainkat, biztonságos!

Gyanús jelek

Sokszor a google keresőjébe írjuk be, mit szeretnénk, majd ha az első lekattintott találat jó áron van, már be is tettük a kosarunkba. Érthető, ha nem akarjuk egy komolyabb kutatómunkával megtámogatni minden rendelésünket, de van pár dolog, amit érdemes ellenőriznünk!

  • a weboldal, amin vásárolni készülünk, titkosított adatátvitellel dolgozik? Ha igen, a böngészősávban az URL előtt a http helyett a https szöveget fogjuk látni; ebben az “s” betű a “security”, azaz biztonság szóra utal. Ha hiányzik az s betű, sokszor sajnos hiányzik a biztonságos kommunikáció is; ha csak nem tudjuk első kézből, ismerősöktől vagy korábbi tapasztalatból, hogy megbízható oldallal állunk szemben, inkább kerüljük a nem https-el kezdődő linkek alatt található webshopokat.
  • ma már sok olyan webáruház van, amelyik nem rendelkezik fizikai bolttal, de bizonyos, értékesítéshez kötődő szabályok ezekre a csak az online térben megtalálható árusítóhelyekre is ugyanúgy vonatkoznak. Valahol (legtöbbször az oldal alján található linkgyűjteményben) nyilvánosan elérhető kell, hogy legyen a webáruházat üzemeltető cég minden adata (cégnév, székhely, kapcsolati adatok, stb.) és az általános szerződési feltételek, de fontos, hogy egyértelmű és érthető tájékoztatást kapjunk az adataink kezeléséről, illetve a fizetési és szállítási feltételekről illetve lehetőségekről. Ha nehézségbe ütközik ezeknek az információknak a felkutatása, akkor valószínűleg nem tisztázottak, vagy nem képviselhetőek a működésnek ezek a feltételei - ebben az esetben pedig jobb, ha máshonnan rendelünk!
  • segíthet eldönteni, hogy megbízható üzlettel állunk-e szemben egy sima google keresés is: milyen találatokat ajánl a kereső? Milyen szavak mellett, milyen környezetben jelenik meg a bolt neve?Milyen véleményeket, értékeléseket kapott a webshop, és az azon keresztül forgalmazott termékek? Ha sok a negatív értékelés, vagy a scam és freud szavak is nagy számban jelennek meg, akkor inkább keressünk másik alternatívát.

A biztonságos keretek

Hiába tesz meg egy webáruház mindent a felhasználók biztonságáért, ha a felhasználók nem teszik meg ugyanezt magukért - ha a gépünkön bármilyen vírus van, vagy kémszoftver, ami figyeli minden leütésünket, ha mindenhova ugyanazzal a jelszóval lépünk be, vagy egy nyilvános wifin keresztül hagyjuk védtelenül az adatainkat - esetleg egy nyilvános helyen magát a gépünket, vagy a telefonunkat - akkor egy biztonságos weboldal sajnos már nem sokat tehet értünk. Használjuk megfontoltan az eszközeinket és a hálózatainkat!

Figyeljünk arra is, hogy ezek ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe: ne küldjünk kérésre sem soha fényképet a bankkártyánkról, ne töltsük fel a kártyánkról készült képet sehova, ne hagyjuk, hogy sürgessenek (pl. hogy azelőtt érintsük a kártyánkat a terminálhoz, hogy azon látnánk, a megfelelő összeggel terhelik-e majd meg a kártyánkat) és ne fizessünk utcán, csak terminállal, de üzlethelyiséggel/portállal nem rendelkező idegeneknek (pl. adománygyűjtés címszó alatt - ha egy utcán is gyűjtő alapítványt vagy közhasznú szervezetet szeretnénk támogatni, inkább kérjük el az adataikat, ellenőrizzük azokat a neten, és támogassuk őket átutalással, vagy az online adományozási felületükön keresztül).

Nagyon sok weboldal használ valamilyen formában sürgető üzeneteket (hányan nézik az adott ajánlatot éppen, alig pár darab maradt, hamarosan lejár az akció), de lássuk be: mindig sokkal jobb, ha lemaradunk egy valóban egyedülálló, soha vissza nem térő ajánlatról - ami a valóságban viszonylag ritkán fordul elő -, mintha a lemaradástól való félelmünkben hagyjuk, hogy visszaéljenek az adatainkkal és ellopják a pénzünket.
Adjunk magunknak elegendő időt a biztonságos és körültekintő döntések meghozatalára egy olyan gyors és felpörgött térben is, mint az online piacok.