Magnet 2019
BESZÁMOLÓ
A MAGNET BANK
KÖZÖSSÉGI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

2019

10 DOLOG

AMIT A MAGNET BANKRÓL TUDNI ÉRDEMES

tiz-1
tiz-2
tiz-3
tiz-4
tiz-5
tiz-6
tiz-7
tiz-8
tiz-9
tiz-10

ELNÖKI KÖSZÖNTŐ

A 2019-ES ÉVRŐL

2020 márciusában írom ezeket a sorokat, így - rendhagyó módon - elsősorban az aktuális pandémiás helyzetből reflektálva tekintek vissza a 2019-es évre.

2019 remek év volt. Pár hete még jó évnek mondtam volna, de most remek évnek látom.

Egy hónappal ezelőttig talán közhelynek érezhettük szüleink, nagyszüleink intelmeit arról, hogy meg kell becsülnünk mindazt, amink van, főként az egészségünket. Az elmúlt hetekben a saját bőrünkön tapasztalhattuk meg, hogy nem magától értetődő mindaz a jólét, amiben a mi generációnk felnőtt.

A vírushelyzet elgondolkodtat azon, hogy milyen sérülékeny világot hoztunk létre. Erőteljesebb üzenetet küld, mint millió Greta Thunberg.

2019-ben az emberiség elkezdett végre szélesebb körben is ráeszmélni arra, hogy a bolygónk erőforrásai nem végtelenek. 2019 a szívószálmentes július, a műanyag zacskók nélküli hipermarketek, a zero waste boltok gombaszerű felbukkanásának éve volt. Öröm volt látni, hogy a mindennapjainkba is bekerült a fenntarthatóság. Ám mindeközben lángba borult az Amazonas, majd Ausztrália nagy része, és a Föld egyre hangosabban kiáltott segítségért. Világszerte faültetési mozgalmak indultak, melyből a MagNet Bank is kivette a részét, és vállalta, hogy 2020 végéig mind a 40.000 ügyfele nevében elültet egy fát a védett MagNet Tölgyesben.

A MagNet Bank éppen 10 éve alakult közösségi bankká, és fókuszál kiemelten társadalmi és környezeti kérdésekre. Mindennapi banki működésével igyekszik értéket teremteni: civileket segítő bankkártyával a napi költések esetén, a nyereség 10%-át ügyfelek bevonásával szétosztó adományozási programmal, betétes és hiteles közti érdekellentétet feloldó közösségi megtakarítási és finanszírozási formákkal.

2019 akkor is remek év volt, ha ezt nem a mostani helyzethez hasonlítom.

A MagNet a Mastercard Év Bankja versenyén nemcsak Az Év Fenntartható Bankja díjat hozta el, de kilenc évnyi töretlen elsőség után örökös díjat is ítélt számára a zsűri Az Év Társadalmilag Felelős Bankja kategóriában. Őszinte jó érzéssel tölt el, hogy nemcsak ügyfeleink, de a szakma is felismeri és értékeli a tevékenységünket ezen a téren.

A 2019-es év számos fontos fejlesztésnek adott teret, hiszen megtörtént az uniós PSD2 irányelvekre történő átállás, előkészítésre került az azonnali fizetési rendszer, és elindult a videobankon történő számlanyitás is. Ezek mind fontos mérföldkövet és egyúttal jelentős kihívást is jelentettek a MagNet számára, hiszen saját fejlesztői csapat dolgozott a projekteken. Emellett a Bank tavaly szerepelt először országos televíziós reklámkampánnyal, amely kiugró ismertség növekedést és bővülő közösséget hozott számára.

Hogy mit tartogat a jövő?
A vírushelyzet okozta válságnak még csak az elején járunk, de már most jól látható, hogy a járvány gyökeresen át fogja rajzolni a gazdasági folyamatokat is. A 2008-as gazdasági válság tanúsága szerint az értékalapú bankok jóval ellenállóbbak krízis esetén, mint a hagyományos társaik, így azt gondolom, hogy a MagNet Banknak nincs oka aggodalomra. Sőt, olyan világot vizionálok, amely sokkal közelebb áll a MagNet értékeihez. Már most minden korábbinál nagyobb szolidaritást, közösségi összefogást, zöld szemléletet tapasztalok, és ez bizalommal tölt el.

Személyesen is köszönettel tartozom annak a több mint negyvenezer ügyfelünknek, akik a MagNet Bank mellett tették le a voksukat, és az idén is éltek a nekik felkínált különleges jogokkal, amelyekkel irányt adtak a hitelezési és társadalmi segítő tevékenységünknek. A magunk részéről mindent megteszünk, hogy tovább haladjunk a megkezdett úton, és szüntelenül a pozitív hatásunk növelésére összpontosítsunk.

A körülöttünk lévő világ hitelekből épül, így a pénzintézetek felelőssége is óriási abban, hogy mely szektorok virágoznak, vagy épp stagnálnak hazánkban. A MagNet Bank hitelbírálati szempontjai között nagyot nyom a latban a klasszikus mutatók mellett az is, hogy a projektcél mennyire tekinthető társadalmilag hasznosnak.

A MagNet Bank a vállalati hiteleit a 2018. évi 65 milliárd forintról
összességében 87 milliárd forintra növelte 2019-ben.

KÖZÖSSÉGI BETÉT ÉS HITEL

Nemcsak megmutatjuk ügyfeleinknek, hogy milyen célokat finanszírozunk a megtakarításaikból, de MENTOR és SZFÉRA közösségi termékeinkkel aktívan be is vonjuk őket ezekbe a döntésekbe. Ezzel a finanszírozott ügyfeleink csökkenteni tudják hitelterheiket, míg betéteseink biztosak lehetnek abban, hogy megtakarításaik az általuk választott jó célt szolgálják.


Mentor Plusz hitelfelvevőink hiteldíjukat jelentősen csökkenthetik. A Bank közösségi hiteldíj kedvezményt biztosít az elhelyezett közösségi betétek után: minél nagyobb összegű betét gyűlik össze egy-egy hitel mögött, annál kedvezőbbé válik annak díja. Ezzel barátok és családtagok anélkül is segíthetik ismerősüket, hogy kölcsönt adnának neki: elég, ha megtakarításaikat Mentor Plusz betétben helyezik el, és szerettüket jelölik kedvezményezettként. A Programban nemcsak rájuk, de a Bank többi betétesére is számíthatnak mindazok, akik adatlapjukat nyilvánossá teszik. Akik számára a diszkréció a fontosabb, zárt körben gyűjthetnek ismerőseiktől. A MagNet Banknál igénybe vehető bármely típusú hitel átalakítható Mentor Plusz hitellé. A hitelesek a NetBankba tölthetik fel adatlapjukat, ami alapján a betétesek kiválaszthatják őket, és online tudnak köszönetet mondani az őt segítő betéteseknek is. A Bank honlapján nyomon követhető az elhelyezett betétállomány és az elért kamatkedvezmény mértéke.

2019-ben 5 660 betétes 10,9 milliárd forint összegű közösségi megtakarítása segített 60 Mentor és Szféra hitelfelvevőnek abban, hogy az év folyamán összesen 18.129.027 forinttal kevesebbet törlesszen Mentor/Szféra közösségi hitelei után.

Mindeközben a MagNet Bank teljes betétállomány 5 milliárd forinttal emelkedett, a 2018-as 111 milliárd forintról 116 milliárd forintra.


FEDEZD FEL, HOGY 2019-BEN

A BETÉTES ÜGYFELEINK SEGÍTSÉGÉVEL MILYEN
MEGTAKARÍTÁST ÉRTEK EL AZ EGYES SZFÉRÁK:

Csatlakozz Te is MagNet-es hiteleddel a Mentor-Szféra Plusz Programhoz,
és élj a közösségi betétesek által felkínált kedvezményekkel!

BECSÜLETKASSZA

A MagNet lakossági ügyfelei, hazánkban egyedülálló módon, már tizedik éve maguk dönthetnek számlavezetési díjuk mértékéről. A becsületkasszás számlavezetéssel a Bank célja, hogy az ügyfelek tudatosan határozzák meg a szolgáltatások számukra valós értéket jelentő árát.

2019-ben az ügyfeleink közel 50%-a vállalt 0 forintnál magasabb díjat.

Állítsd be, hogy mennyit fizetnél szívesen a havi számlavezetési díjadért!

Köszönjük, hogy támogatod
törekvéseinket!


A Magnet Bank 2019-ben - a korábbi évekhez hasonlóan - dinamikusan növelte a folyószámla állományait. A több mint 54 ezer folyószámla azt jelzi számunkra, hogy ügyfeleink felismerték és magukénak vallják a közösségi bankolás értékeit.


Ha szívesen támogatnád a Bank társadalmi törekvéseit,
állítsd a becsületkasszás számlavezetési díjad az önköltségi árunk fölé. Köszönjük!

A PSD2 szabványt elsőként alkalmazó MagNet nyílt API-jához 2016 óta csatlakoznak külső szolgáltatók, így mindmáig az egyetlen hazai bank vagyunk, amely élő Fintech együttműködéssel rendelkezik. Ügyfeleink a mobilappot biometrikus (touchID, faceID) azonosítással használhatják, és hagyhatják jóvá tranzakcióikat. Az utalást a megújult külsejű mobilappon belül névjegyes megjelenítés és naptár teszi kényelmessé. A NetBank felület immáron magyar tegező, magyar magázó, angol és olasz nyelven is elérhető. A felületek is a közösségi értékeket szolgálják: az ügyfeleink néhány kattintással dönthetnek arról, hogy mely társadalmi szervezeteket segítsék kártyájukkal, egyéni adományozással és a nyereség 10%-val. A felhasználóink itt megismerhetik a közösségre gyakorolt saját pozitív hatásukat. Az Építsünk közösséget! menüpontban az ügyfeleink ismerőseiknek tudják ajánlani a bankot, amely mindkét fél részére előnyökkel jár. A NetBank kialakítása aktívan támogatja a megtakarítási kultúra elterjedését.

Töltsd le mobilapplikációnkat, amellyel bárhol, bármikor intézheted pénzügyeid!

Nap, mint nap teszünk azért, hogy pénzügyi szolgáltatásaink által egy átlátható, értékközpontú társadalom jöjjön létre. Ebben fontos szerep jut a hazai civil kezdeményezéseknek, melyeket ügyfeleink bevonásával is aktívan segítünk.

Hatásunk láthatóvá tehető!

KÖZÖSSÉGI
ADOMÁNYOZÁSI
PROGRAM 2010-2019

Az átláthatóság jegyében a MagNet Bank minden évben megosztja ügyfeleivel, hogy mennyi a nyeresége, és ők pontosan hány forinttal járultak ehhez egyenként hozzá. E nyereség 10%-ának rájuk eső részéről rendelkezhettek az idén már kilencedik alkalommal a Közösségi Adományozási Program (KAP) keretében. 2019-ben összesen 29.421.344 Ft-os összegről döntöttek ügyfeleink, így a felajánlható összeg több mint 64%-a fontos társadalmi ügyeket felkaroló 56 szervezethez került! A megvalósult projekteknek köszönhetően 99 929 ember életére voltunk közvetlen hatással, mely nagyságrendileg annyit tesz ki, mintha Székesfehérvár teljes lakosságával tettek volna valami jót, akik rendelkeztek a rájuk eső részéről.

SEGÍTŐ BANKKÁRTYA

Minden bankkártyával történő vásárláskor az ügyfelek az általuk kiválasztott
civil szervezetet is segítik a Bank pénzéből.

A Segítő Bankkártya Program keretében 2019-ben összesen

Ha eddig nem tetted, még ma állítsd be, hogy kit segítsen a bankkártyád,
hiszen úgy támogathatsz jó ügyeket, hogy ez Neked semmibe sem kerül!


A MagNet Bank a gazdasági haszonnal egyenértékű jelentőséget tulajdonít a tevékenységével megtermelt környezeti és társadalmi értékeknek.


Pénzintézetként úgy tudunk a legdirektebb módon pozitív hatást gyakorolni, ha olyan beruházásokra, tevékenységekre helyezünk ki forrásokat, melyek hozzátesznek a világhoz. Fontos számunkra, hogy az így kifejtett hatásunkat - a többi értékalapú bankhoz hasonlóan - mérni, számszerűsíteni tudjuk. Ebből az igényből született meg az új Impact Scorecard rendszer, amely mérés az ügyfélkörünk által szolgáltatott adatokat összegzi, így hoz létre egyetlen mérőszámot, amely megmutatja a MagNet által kihelyezett hitelek hatását. Értéknek tekintjük a működés átláthatóságát, a méltányos munkahelyi feltételek megteremtését, a környezeti szempontok figyelembevételét, vagy az adófizetést.

NEM VAGYUNK EGYEDÜL AZ ÉRTÉKRENDÜNKKEL

A Global Alliance for Banking on Values (GABV) egy nonprofit szervezet, amely közös értékek mentén működő független bankokat és takarékszövetkezeteket tömörít világszerte. 2016-ban csatlakoztunk a GABV-hoz, amely során számos területen kellett bizonyítani elköteleződésünket az értékalapú bankolás iránt. A közösség mára 62 pénzintézetet és 16 stratégiai partnerséget számlál, melyek Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában, Észak- és Dél-Amerikában, illetve Európában egyaránt megtalálhatók. Ezen bankok közös jellemzője, hogy mindennapi tevékenységükkel igyekeznek gazdaságilag, társadalmilag és környezetileg egyaránt fenntartható módon működni, hozzáadott értéket teremteni ügyfeleik, befektetőik és az őket körülvevő társadalom számára. A tagok összesen 67 millió ügyfelet szolgálnak ki több mint 76 ezer munkavállalóval, az általuk kezelt eszközök értéke pedig meghaladja a 200 milliárd dollárt.


A 2019-es év ismét négy rangos szakmai elismerést hozott a MagNet Bank életébe, melyek azt jelzik, hogy mind a szakmai, mind pedig a társadalmi közvélemény szükségesnek és fontosnak tartja közös munkánkat a pénzügyi tudatosság felé vezető úton.

MASTERCARD – AZ ÉV TÁRSADALMILAG FELELŐS BANKJA ÖRÖKÖS DÍJ

2019-ben örökös díjat nyertünk el a Mastercard Év Bankja verseny Az év társadalmilag felelős bankja kategóriájában, mely amellett, hogy hatalmas megtiszteltetés, azt mutatja számunkra, hogy a szakmai zsűri és a piac egyaránt többre értékeli a felelős alaptevékenységet, mint a jelentős CSR költéseket.

MASTERCARD – AZ ÉV FENNTARTHATÓ BANKJA I. HELYEZETT

Idén Az év fenntartható bankja első helyezett díjat is elhozhattuk, amelyhez nagyban hozzájárult, hogy 2019-ben egy új tölgyerdő telepítésére vállaltunk kötelezettséget. Mégis, a MagNet Bank legnagyobb hatásának továbbra is azt tekinti, hogy alapműködésével teremt értéket, és fenntartható célokra helyez ki hitelt, ügyfelei pedig meghatározhatják, hogy milyen hitelcélt szolgáljanak megtakarításaik; mely társadalmi vagy környezeti ügyet segítsék a banki nyereség rájuk eső 10%-ával és bankkártya költéseikkel.

MASTERCARD - AZ ÉV LAKOSSÁGI MEGTAKARÍTÁSI TERMÉKE II. HELYEZETT

Az év lakossági megtakarítási terméke kategóriában II. helyezettek lettünk, melyet a Mentor Plusz betétünkért érdemeltünk ki. Ügyfeleink felé garanciát vállalunk arra, hogy Mentor Plusz betétben tartott pénzük az általuk választott projekt megvalósulását segíti, miközben pénzük piaci áron kamatozik. Az ügyfelek által választott hitelfelvevő lehet családtag, barát vagy vállalkozás, de akár egy Szférát is választhatnak, egyszerre segítve több hitelfelvevőt, például a biogazdálkodás területéről.

MASTERCARD - AZ ÉV LAKOSSÁGI MOBIL- ÉS ONLINE-BANKI ESZKÖZE II. HELYEZETT

2019-ben Az év lakossági mobil- és online-banki eszköze II. helyezett díjat is elvihettük, melyhez hozzájárult a kétszeres díjnyertes Apránként Megtakarítási programunk, mely már mobilappról is nyomon követhető. A mobilappot ügyfeleink biometrikus azonosítással (TouchID, FaceID) használhatják, továbbá a felhasználás kényelmét szolgálja a tétlenség esetén ismételt bejelentkezés nélkül 1 percig háttérben futó alkalmazás is. A NetBank felületen rögzíthető egyéni adományozás, a bankkártyás támogatás kedvezményezettje és a nyereség 10%-áról való rendelkezés is. Az Építsünk közösséget! menüpontban az ügyfelek ismerőseiknek tudják ajánlani a bankot, amely mindkét fél részére előnyökkel jár.

Csatlakozz az Apránként programhoz és váltsd valóra álmaidat! Két megtakarítási mód közül is
választhatsz. Személyes NetBank felületeden állíthatsz be fix összegű rendszeres megtakarítást,
valamint bankkártyás vásárlásaidhoz kapcsolható digitális aprógyűjtést.

CÉGTÖRTÉNETI MÉRFÖLDKÖVEK

2019

Elültettük az első 20 000 fát a MagNet Tölgyesben
Elnyertük Az év társadalmilag felelős bankja örökös díjat

2018

GABV Budapesten
Hitelportfólió hatásmérése

2017

Kicsipakk kezdeményezés elindul
Megnyílik az Újbudai Közösségi Pont
UCB portfolió akvizíciója

2016

A MagNet Bank felvásárolja a Korona Kredit Jelzáloghitel Zrt-t, mellyel tovább erősíti tőkeerős, 21 éve töretlenül nyereséges működését.
Megnyílik az első vidéki Közösségi Pontunk Székesfehérvárott, amely közösségi irodaként is működik.

2015

Megnyílik az első élményfiókunk,
a fair trade kávézóként is
működő Belvárosi Közösségi Pont.

2014

A kis- és közepes vállalkozások finanszírozási megoldásainak bővítése érdekében a MagNet felvásárolja a CE Faktor Zrt-t.
A MagNet elnyeri a Fogyatékosság-barát munkahely címet.

2013

A MagNet ismét 100%-ban magyar tulajdonú bankká válik.
Spanyol közösségi banki rész (30%) kivásárlása + Banco Popolare Hungary Zrt. megvásárlása.

2011

A MagNet elnyeri a Valóban Felelős Vállalat díjat a KÖVET Egyesülettől és első ízben hozza el az azóta már hatodik éve elnyert Az év társadalmilag felelős bankja címet a MasterCardtól.

2010

Létrejönnek az induláshoz szükséges első közösségi betét- és hiteltermékek, és a Közösségi Adományozási Program.

2009

A vezetőség elhatározza, hogy a hagyományos banki modellt továbbfejlesztve létrehozza az első Magyar Közösségi Bankot. Kidolgozásra kerülnek a legfontosabb alapelvek, értékek, végezetül a termékek.

2008

A MagNet jogelődje, a HBW Express Takarékszövetkezet a spanyol Caja Navarra takarékpénztár segítségével bankká alakul. A tulajdonosi szerkezetben 30%-ot képvisel a spanyol közösségi bank, 70% pedig továbbra is magyar tulajdonosok kezében van.

2000

NetBank szolgáltatás bevezetése, hazánkban az elsők között.

1995

Megalakul a MagNet Bank jogelődje, a HBW Express Takarékszövetkezet.